Ajankohtaista


21.12.2018

Jääkiekon maailma liukuu Kulttuuritalo Laikkuun

Kulttuuritalo Laikun vuoden ensimmäisistä näyttelyistä toinen on Alina Sinivaaran Höntsy - Maalauksia jääkiekosta, joka on esillä Studiossa 5.–27.1.2019. Näyttely käsittelee jääkiekon vauhdikasta maailmaa taiteilijan näkökulmasta, sivustaseuraajan ja ei-urheiluihmisen silmin. Jääkiekon tunnelma, kontaktit ja nopeasti vaihtuvat tilanteet viehättävät Sinivaaraa, kuten myös lajin fanikulttuuri sekä sen pitkät perinteet Tampereella. Näyttelyssä tuodaan taiteen keinoin esille tunnelmia ja kuvia jääkiekko-ottelusta tai toisaalta treenistä — höntsystä. Studio on avoinna ti-pe klo 9–21 ja la-su klo 10–18. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Alina Sinivaara kiinnostui poikansa jalkapalloharrastuksen kautta kolme vuotta sitten urheilukuvastosta, josta poiki näyttely Maali! tm-galleriassa viime keväänä. Sinivaara kertoo:
”Maalaan maalauksia, joissa tavoittelen urheilun ja taiteen maailmojen yhdistymistä. Maalaan ekspressiivisellä otteella urheilukenttiä ja -stadioneita, mainoskylttejä, verkkoja, maaleja, peliasuja ja urheilun ympärillä pyörivää fanitusta ja juhlahumua. Minua kiinnostavat erityisesti joukkuelajit, niiden yhteisöllisyys, voiton tematiikka ja vauhdikas fyysinen liike.”

Näyttelyaika Tampereella innosti Alina Sinivaaraa heittäytymään puolestaan jääkiekon pariin. Tutustuessaan tamperelaiseen mieheensä kaksikymmentä vuotta sitten, Sinivaaralle selvisi jotain olennaista tamperelaisuudesta: kokonaiset suvut ja perheet eri sukupolvissa kannattavat joko Tapparaa tai Ilvestä. Kävi pian ilmi, että se on kysymys, joka tamperelaisen kanssa keskustellessa tulee esiin ensi minuuteilla. Taiteilija kertoo, ettei ajattelekaan, että hänen pitäisi kuvata jääkiekkoaihetta totuudenmukaisesti, esimerkiksi pelaajia henkilökohtaisesti tai välineistöä niin kuin ne oikeasti ovat. Kiinnostus lajiin perustuu aiheen vahvaan visuaalisuuteen ja niihin erityispiirteisiin, jotka ympäröivät jääkiekon maailmaa: fanikulttuuri, ihmisten kohtaaminen ja kontaktit, pelaaminen ja sen säännöt sekä herkullinen mahdollisuus yhdistää taiteesta ja urheilusta kiinnostuneita ihmisiä. ”Olen kiinnostunut siitä vuoropuhelusta, joka voi syntyä kun taide ja urheilu, estetiikka ja hiki kohtaavat,” sanoo Sinivaara.

Alina Sinivaara (s. 1978) valmistui taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2007 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Sinivaaran teoksia löytyy muun muassa Suomen valtion ja Paulon säätiön kokoelmista.

www.alinasinivaara.fi

Alina Sinivaara / Höntsy - Maalauksia jääkiekosta
Kulttuuritalo Laikun Studio, Keskustori 4
5.–27.1.2019
Avoinna: ti-pe klo 9–21, la-su klo 10–18
Vapaa pääsy

Lisätietoja: Jarno Vesala, jarno.vesala(at)tampere.fi, 040 703 5744
Teksti: Marianne Luoma


Teoskuva: Sonja Suominen