Ajankohtaista


18.09.2019

Laikun Galleriassa aukeaa virolaisen taidegraafikon Eduard Wiiraltin näyttely

Eduard Wiiralt (1898–1954) on Viron taiteen suuria mestareita. Hänen merkityksensä maan taidehistoriassa on erityinen. Taidegraafikkona hän edusti taidemuotoa, jota ei Virossa eikä muuallakaan ole arvostettu samassa määrin kuin maalaustaidetta ja kuvanveistoa. Wiiraltin maanmiehet näkevät hänen taiteessaan jotain syvästi virolaista. Kansanelämän tai kotimaan maisemien kuvaukset eivät kuitenkaan ole hänen aihemaailmassaan yleisiä.

Aihepiirinsä ja tyylillisen lähestymistapansa puolesta Wiiraltin taide on hyvin kansainvälistä. Se sisältää sensuaalisia naiskuvia, ekspressiivisiä, ironisia ja groteskeja kuvauksia kanssaihmisistä, surrealistisia näkymiä helvetistä, uskonnollisia aiheita, eläinkuvia ja kaupunkinäkymiä. Ennen kaikkea hän oli kuitenkin omaperäinen ja tarkkanäköinen ihmiskuvaaja, joka mielellään korosti erilaisia persoonallisuuden piirteitä ja paljasti roolien takaa inhimillisiä heikkouksia, tekopyhyyttä, nautinnonhalua ja irstailua.

Eduard Wiiraltin töiden näyttely Tampereella perustuu suomalaisen säveltäjän Juhani Komulaisen kokoelmiin.

Juhani Komulainen on työskennellyt Helsingin lisäksi useita vuosia myös Pariisissa. Siellä hän vuonna 2002 kävi eräässä taidehuutokaupassa, jossa oli myytävänä kymmeniä Eduard Wiiraltin teoksia. Komulainen tiesi taiteilijan entuudestaan. Hän oli nähnyt Wiiraltin teoksia monilla Viron matkoillaan. Komulainen ymmärsi kokonaisuuden kulttuuri- ja taidehistoriallisen arvon ja onnistui ostamaan melkein kaikki teokset, yhteensä 58 piirustusta ja grafiikanlehteä. Myöhemmin hän on täydentänyt kokoelmaansa yksittäisillä hankinnoilla. Lähes kaikki kokoelman teokset ovat peräisin taiteilijan ensimmäiseltä Pariisin kaudelta 1926–1934. Kulttuuritalo Laikun näyttelyssä esitellään 60 teosta.

Tärkeämmät Wiiraltin teosten kokoelmat ovat Tallinnan ja Tarton taidemuseoissa, Albertina-museossa Wienissä, Ateneumin taidemuseossa Helsingissä, Eremitaasissa Pietarissa, Ranskan kansalliskirjastossa Pariisissa ja Ruotsin kansallismuseossa Tukholmassa.


EDUARD WIIRALT
4.–30.10.2019
Kulttuuritalon Laikun Galleria
Keskustori 4, Tampere
ti-pe klo 9-21
la-su klo 10-18


Lisätätietoja:
Maris Reinson
Johtava koordinaattori
gsm 0503727904
maris.reinson@tampere.fi