Ajankohtaista


19.08.2022

Lajien katseet kohtaavat Mari Mäkiön näyttelyssä

Kulttuuritalon Laikun Studiossa avautuu lauantaina 20.8. taiteilija Mari Mäkiön taidenäyttely ”Kaksi kamerasilmää katsoo", jonka teokset käsittelevät ihmisen ja mustekalan kohtaamista sekä näiden eri eläinlajien välistä katsetta. Näyttelyssä nähdään kolme videoprojisointia, joissa omassa elinympäristössään kuvatut mustekalat katsovat ja tarkkailevat. Lisäksi teoskokonaisuus sisältää tilassa kuultavaa äänimaisemaa ja galleriasta mukaan otettavan esseetekstin, ”Me eläjät”. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttely keskittyy kahden eri eläinlajin, ihmisen ja mustekalan, väliseen katseeseen ja sitä kautta tapahtuvaan kohtaamiseen. Näyttelyn nimi viittaa näiden kaukaisten sukulaisten hyvin samankaltaisiin silmiin, jotka ovat tulosta kahdesta täysin erillisestä evolutiivisesta kehityskulusta.

Teokset kutsuvat asettumaan toisen eläimen katseen kohteeksi ja sekä pohtimaan millaisia ajatuksia tämän kautta voi avautua: kohtaammeko toisen eläimen yksilönä vai vain lajinsa edustajana? Millaista vallankäyttöä liittyy katsomiseen tai kieleen, jota käytämme muista eläimistä? Miten kasvot ja katse ovat kietoutuneet kykyymme tuntea empatiaa?

Teoksen videomateriaali on kuvattu mustekalojen elinympäristössä Australiassa, ja sen on taltioinut vedenalaiseen kuvaukseen erikoistunut Dean Spraakman. Videot on editoinut Niklas Kullström ja äänimaiseman on suunnitellut äänisuunnittelija Jyri Pirinen yhteistyössä taiteilijan kanssa. Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Mari Mäkiö (s. 1982 Tampere) on Helsingissä asuva ja työskentelevä taiteilija. Mäkiön teokset ovat yleensä installaatioita, joissa yhdistyvät erilaiset ilmaisukeinot äänestä videoon ja keramiikasta paperiin, työvälineiden valikoituessa teoksen sisällön mukaan. Mäkiön taiteelliseen prosessiin kuuluu olennaisena osana yhteistyö muiden taiteilijoiden sekä kulttuurialan ulkopuolisten ihmisten kanssa. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä museoissa ja gallerioissa sekä Suomessa, että ulkomailla. Mäkiön tausta on kuvataiteessa, ja hän valmistui vuonna 2015 taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta.

 

MARI MÄKIÖ: KAKSI KAMERASILMÄÄ KATSOO
20.8.–11.9.2022

Avoinna: ti-pe 9–21, la-su 10–18

 

Teksti: Mari Mäkiö, Linda Castrén