Ajankohtaista


16.09.2022

Lentäviä perunoita Suomi-maisemassa

Kulttuuritalo Laikun Studioon tulee esille elokuvantekijä Elina Oikarin lyhytelokuva nimeltään Flying Potato and Other Misunderstandings (2021). Tämä 14 minuuttinen teos yhdistelee erilaisia kuvausformaatteja kaitafilmistä 3D-animaatioon. Se johdattaa katsojan mielikuvituksen ja todellisuuden rajalle sekä tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa iloisen epämukavasti.

Elokuvassa elokuvantekijä kertoo ystävälleen hartaasti suunnittelemastaan neo-western-elokuvasta. Elokuvantekijä kuvittelee, että hänen päähenkilöidensä, Yassinen ja Hamin, suurin este on suomalaisen yhteiskunnan ystävällinen, mutta jyrkkä torjutuksi tuleminen esimerkiksi työnhaussa. Kun väkivalta lentävän perunan muodossa kuvitteellisella rajalla kärjistyy, alkavat elokuvan "fiktiiviset" hahmot puhua todellisista kokemuksistaan. Teoksen rosoinen ja leikkisästi moneen suuntaan viittelöivä kokonaisuus avaa usean kerronnallisen tason kautta tekijän suhdetta tematiikkaan ja elokuvan päähenkilöihin.

Elina Oikari on helsinkiläinen elokuvantekijä, joka toimii niin fiktiivisen, dokumentaarisen kuin kokeellisen elokuvan parissa sekä valokuvaa. Hän on valmistunut vuonna 2014 taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta, pääaineenaan dokumenttielokuvan ohjaus. Oikarin teosten keskeisiä lähtökohtia ovat absurdi huumori ja reflektoiva visuaalinen kerronta. Elina Oikarin teosta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Screenshot Filmscanning Berlin sekä Pariisin taiteilijakaupungin säätiö ja Cité Internationale des Arts.

Elina Oikari: Lentävä peruna ja muita tulkintoja
Kulttuuritalo Laikun Studiossa 17.9.–9.10.2022.

Avoinna ti-pe 9–21, la-su 10–18.

Vapaa pääsy.