Ajankohtaista


09.04.2019

Studion huhtikuun näyttelynä Henna Aho: Onko hassuja maalauksia olemassa?

Kulttuuritalo Laikun Studion huhtikuun näyttely koostuu turkulaislähtöisen Henna Ahon materiaalilähtöisistä maalausinstallaatioista, jotka esittävät maalauksen hieman ilkikurisena, tottelemattomana, paikaltaan-pois-haluavana ja rumana. Tästä esimerkkinä eräs näyttelyn teoskuvauksista: Pariskunta huutaa yhteen ääneen juuri hankkimalleen maalaukselle Allen Ginsbergiä mukaillen: “oletko sinä inhottava vai onko tämä olevinaan jokin kepponen?!” Maalaus on valunut alas seinältä ja istuu ketarat ojossa humaltuneena luettuaan Työstäkieltäytyjäliiton oppaan Tekstejä työstäkieltäytyjille.

"Maalausten esittämät ehdotelmat tuntuvat humoristisilta ja leikkiähän ne ovatkin. Eihän maalaus oikeasti ole “elävä”. Mutta mitä jos olisi? Saattaa olla niin, että asia on kuin onkin vakava ja minun olisi kuultava maalauksiani paremmin, tutkia niiden posthumanistisvivahteisia ehdotuksia. Liekö se alitajuntaista torjuntaa, että muotoilen maalaukset värikkäiksi, pyöreiksi ja hassun näköisiksi, jotta sanoma peittyisi, vai onko maalausten ulkoinen hauska olomuoto kuitenkin kiinnostavinta ajatusleikin sijasta?


Työskentelyni jonkinlaisena inspiraationa oli hetken aikaa Mathieu Kassovitzin elokuva Viha, ja sen kolme päähenkilöä, Vinz, Said ja Hubert. Maalaukseni uhittelivat ja osoittivat tyytymättömyyttään ainaiseen asemaansa seinällä, töllisteltävinä objekteina ja osoittivat voimakasta kommentointia omaa historiallisuuttaan kohtaan. Ne on pantu tekemään työtä milloin minkäkin hyödyn nimissä, ideoiden ja aatteiden vaihdellessa hetkestä toiseen. Nykypäivänä maalausten pahimmaksi viholliseksi voi nimetä symbolisen sohvan arkkityypin, jonka yläpuolelle ja johon suhteessa, maalauksia luodaan, sovitellaan ja hinnoitellaan.


Minun kohdallani tämä on teoreettista, sillä maalauksiani ei myydä, eikä niitä aseteta olohuoneeseen. Maalausten osoittama luonnekkuus ja puhelahjat herkistivät minut kuitenkin tarkastelemaan niitä yksilöinä, erilaisina tempperamentteina, jotka ovat olemassa ilman ihmisen läsnäoloa ja tajuntaa. Mitä tapahtuu silloin, kun itse en ole paikalla työhuoneella, tai gallerian ovi suljetaan yöksi. Minkälainen on maailma, jos maalaus saa valita?"

Henna Aho (s. 1977) on opiskellut Turun Taideakatemiassa, sekä valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta. Tällä hetkellä hän suorittaa maalauksen maisterin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hän asuu Turussa ja työskentelee Turku-Helsinki akselilla. Ahon teoksia löytyy Valtion ja Wäinö Aaltosen museon kokoelmista. Ahon teoksia on ollut esillä mm. Wäinö Aaltosen museossa, Hyvinkään taidemuseossa, Haiharan taidekeskuksessa, Galleria Huudossa ja Taidekeskus Mältinrannassa.

6.4.-28.04.2019 Kulttuuritalo Laikun Studio

Avoinna:
ti - pe klo 9 - 21
la - su klo 10 - 18