Ajankohtaista


09.12.2020

Tampereen kulttuuripalveluiden näyttelyt vuonna 2021

Kulttuuripalveluiden näyttelyvuosi tuo Tampereelle Voimauttavaa valokuvaa ja Tom of Finlandin teoksia. Vuosi 2021 on täynnä mielenkiintoisia kohokohtia, yhdessä tekemisen iloa ja elämyksiä.

Tampereen kulttuuripalveluiden näyttelytoiminnan tavoitteena on kuvataiteen ilmiöiden tunnetuksi tekeminen sekä monipuolisen ja korkeatasoisen näyttelyohjelmiston tarjoaminen Tampereen alueella.

Kulttuuripalvelujen ylläpitämät näyttelytilat sijaitsevat Kulttuuritalo Laikussa, Lielahden kartanossa sekä Haiharan taidekeskuksessa. Kulttuuripalvelut tarjoavat näyttelytiloja ammattikuvataiteilijoille, kuvataideharrastajille, opistoryhmille, yhdistyksille ja tuottavat itse omia näyttelyitä tamperelaisten iloksi. Osa näyttelytiloista on profiloitunut nykytaiteen näyttelytiloiksi, osa on avointa kaikenlaiselle näyttelytoiminnalle.

Näyttelyvuosi 2021 on täynnä mielenkiintoisia kohokohtia, yhdessä tekemisen iloa ja elämyksiä!

Mustavalkoinen logo.
MSC Finland – Tom’s Clubin logo – suunnitellut Tom of Finland.

Kulttuuritalo Laikku 

Kulttuuritalo Laikun vuoden aloittaa Miina Savolaisen voimauttavan valokuvan metodiin pohjautuva Lempeä Katse V – Voimauttavia valokuvia-näyttely. Tampere muistaa Miina Savolaisen ja lastenkodin tyttöjen iki-ihanan Maailman ihanin tyttö -näyttelyn (2008–2009I sekä aiemman, vaikuttavan Lempeä katse I-näyttelyn (2010). Voimauttava valokuva on työote, jossa ei kehitetä asiakkaan, oppilaan tai potilaan ominaisuuksia, vaan sitä, miten hän tulee nähdyksi   
kohtaamiensa ihmisten silmissä. Tervetuloa katsomaan, miten koulupsykologi, pappi tai perhetyöntekijä tekevät työstään vaikuttavampaa lempeän, ehdoitta hyväksyvän katseen avulla.  Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla nähdyksi ja rakastetuksi omilla ehdoillaan.   

Vuoden 2021 aikana Laikussa on esillä myös Tom of Finlandia tunnetun Touko Laaksosen teoksia. 45 vuotta fetissimiehiä on vuonna 1976 perustetun MSC Finland – Tom’s Clubin juhlanäyttely. Fetissiestetiikka on kiehtonut eri taiteenalojen edustajia valokuvaajista muotisuunnittelijoihin sekä elokuvantekijöistä kuvanveistäjiin. Tom of Finlandin myötä suomalainen fetissikulttuuri on tullut osaksi kansainvälistä kuvataidemaailmaa. MSC:n juhlavuosinäyttely tuo esille kerhon omistuksessa olevaa taidetta eri vuosikymmeniltä. Fetissiteokset saavat näyttelyssä vierelleen nykytaiteilijoiden fetissiestetiikkaa tutkivia teoksia.  

Kuvataideharrastajia, yhdistyksiä ja taideintoilijoita palvelevassa Aulagalleriassa nähdään vuoden mittaan esimerkiksi Marko Vahtokarin ITE-taidetta ja Jaakko Laurilan luontokuvia. Käytävägalleriassa on esillä tuttuun tapaan vaihtuvia Tampereen Taidelainaamon näyttelyitä. 

Lapset istuvat piirissä lattialla.

Rullan oma kiertonäyttely Metsänpeitto on nähtävissä huhtikuun loppuun saakka.

Lastenkulttuurikeskus Rulla 

Lasten kulttuurikeskus Rullassa on esillä huhtikuun loppuun saakka Rullan oma kiertonäyttely Metsän peitto – tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä. Näyttelyssä vierailijat muuttuvat metsän asukkaiksi ja pääsevät käymään metsänpeitossa, haltioiden ja maahisten salaisessa maailmassa. Näyttelyn tavoitteena on herätellä lapsen uteliaisuutta luontoa kohtaan ja saada lapsi ajattelemaan luonnon merkitystä ihmiselle. Tarinoilla herätellään lapsen kiinnostusta perinteitä, tarustoa ja historiaa kohtaan. Rullan toiminta perustuu elämyksellisyyteen, monitaiteisuuteen ja toiminnallisuuteen. Jokaisesta Rullan näyttelystä löytyy vähintäänkin yksi toiminnallinen piste. Elämyksiä löydetään niin taideteosten kuin oman tekemisenkin kautta.

Käsi pitelee ruokalusikkaa.
Hyena-kollektiivin näyttely nähdään Galleria Muuntotilassa vuoden 2021 marraskuussa.

Lielahden kartano

Hiedanrannan Lielahden kartanossa sijaitsevan Galleria Muuntotilan näyttelyvuosi tuo tullessaan mielenkiintoisen ja monipuolisen kattauksen nykytaidetta. Luvassa on maalauksia, veistoksia ja installaatioita, tulkintoja mielestä, muistoista, mieltymyksistä ja kehollisuudesta. Muuntotilassa nähdään kesäkuussa tamperelainen Rajataide ry:n ryhmänäyttely ja syyskuussa ruotsalaisen ID:I Gallerin kutsunäyttely.

Maalattuja naishahmoja.

Emma Ainala on yksi tämän hetken kiinnostavimmista suomalaisia kuvataiteilijoista.

Haiharan taidekeskus

Haiharan taidekeskuksen näyttelykesän aloittaa Sara Hildén -akatemian lasten ja nuorten kevätnäyttely. Sara Hildén -akatemia on vapaa-ajan oppilaitos, jonka päätehtävä on antaa kuvataiteen perusopetusta 7.–16.-vuotiaille lapsille ja nuorille. Päättötyöt ovat kiinnostava ja puhutteleva tapa tutustua nuorten käsityksiin maailmasta ja itsestään.

Haiharassa avautuu heinäkuussa Emma Ainalan ja Hemuloordin yhteisnäyttely. Emma Ainalaa kuvataan yhdeksi tämän hetken kiinnostavimmista suomalaisia kuvataiteilijoista. Hän käsittelee tarinallisissa maalauksissaan identiteettikysymyksiä, valta-asetelmia ja populaarikulttuurin kuvastoa. Hemuloordin keraamiset teokset ja veistosinstallaatiot leikittelevät kuvanveiston traditiolla.

Haiharan taidekeskukseen avattiin viime kesänä uusi näyttelytila Aitta, joka mahdollistaa työpajanäyttelyiden pitämisen kesäkauden aikana.

Miksi teemme mitä teemme?

Monipuolinen, eri kaupunginosissa toteutettu näyttelytoiminta tarjoaa merkityksellistä ja elämyksellistä tekemistä useille eri kuvataiteen kuluttajaryhmille. Näyttelyitä tuotetaan muun muassa sekä aikuisille että lapsille. Näyttelykäynti voi parhaimmillaan lisätä ymmärrystä yhteiskunnan tilasta, tarjota merkityksellistä tekemistä, tarjoaa elämyksiä kuluttamisen sijaan ja vähentää yksinäisyyttä.

Jos et pääse paikan päälle voit silti tutustua näyttelyihin kulttuuripalveluiden nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut haastatteli vuoden 2020 aikana eri yksiköissä näyttelyn pitäneitä taiteilijoita. Videoitujen haastattelujen tarkoitus on avata taiteilijoiden ajatuksia teosten takana sekä osaltaan parantaa taiteen ja kulttuuripalvelujen saavutettavuutta. Taiteilijahaastatteluihin voi tutustua Kulttuuri Tampere YouTube-kanavalla.

Tervetuloa taiteen äärelle ympäri Tamperetta ja verkossa!

 

Virtuaalisisältöjä joulukuun näyttelyistä sekä taiteilijahaastatteluja:

Facebook-linkki: Hindsight 2020, Galleria Muuntotila

YouTube-linkki: Metsänpeitto, Lastenkulttuurikeskus Rulla

YouTube-linkki: Taiteilijahaastatteluja

 

Lisätietoja:

Karoliina Paappa

+358 44 481 1775

karoliina.paappa(at)tampere.fi