Ajankohtaista


14.10.2022

Tero Puhan lyhytelokuvatrilogia Galleriassa

Kulttuuritalo Laikun Galleriaan avautuu Tero Puhan näyttely, jossa ensi-iltansa saa hänen uusi lyhytelokuvansa Plunge. Se on viimeinen osa elokuvatrilogiaa nimeltään Variables. Koko sarja nähdään nyt ensimmäistä kertaa esillä samanaikaisesti. Lisäksi näyttelyssä on esillä hänen juuri ilmestynyt valokuvakirjansa, Intiimi Valo/Intimate Light (Parvs). Muotokuva- ja kehokuvastoa sisältävä kuvakirja on 152-sivuinen ja sisältää myös kirjailija Juhani Branderin uusia, kuvista inspiroituneita runoja. Kirjaa voi ostaa näyttelystä.
 
Viimeisen kymmenen vuoden aikana syntynyt surrealistinen lyhytelokuvatrilogia pohtii sattumien, ulkoisten vaikutteiden, kohtalon ja ihmisen omien valintojen suhdetta elämässä. Teokset ovat narratiivisia ja kokeellisia, vahvasti visuaalisia elokuvia, joissa myös musiikki ja äänimaailma kuljettavat tarinaa.
 
Miesten muoto- ja kehokuvista koostuva uutuuskirja Intiimi valo esittää miehen hahmon vahvana ja herkkänä, toista ihmistä peilaavana olentona. Kuvasto keskittyy autenttiseen valon, muodon, tunnelman ja läsnäolon tutkimiseen. Kuvissa, jotka ovat vuosilta 1994–2021, esiintyy miehiä Puhan elämän eri jaksoilta Suomessa, Lontoossa ja Pariisissa. Osa on läheisiä ihmisiä ja osa satunnaisia tuttavuuksia.
 
Blockage (2014)
Elokuvassa äitinsä hautajaisista tuleva nainen palaa kotitaloonsa vuosien jälkeen. Tukahdutettu identiteetti ja tunnemaailma saavat vallan naisen pukiessa ylleen äitinsä vanhan leningin. Hurja muodonmuutos alkaa. Kuka nainen oikeasti on?
 
Vortex (2018)
Elokuvan mies on matkustanut Rio de Janeiroon, missä häntä odottavat onni ja sen jälkeinen suuri tragedia. Teoksessa todellisuus ja mahdollinen todellisuus sekoittuvat surrealistiseksi vyyhdeksi, kun kahden ihmisen kohtaaminen saakin vaihtoehtoisen tarinan.
 
Plunge (2022)
Plunge on kertomus yksinäisestä San Franciscossa asuvasta miehestä, jonka persoonallisuus, elämä ja ura jakaantuvat yllättäen kahteen erilaiseen vaihtoehtoon.
 
Tero Puha (1971) on monialainen kuvataiteilija, jonka taiteelliseen tuotantoon on vuosien varrella kuulunut valokuvanäyttelyitä, kuvasalkkuja, valokuvakirjoja, performansseja, lyhytelokuvia, näyttämöteoksia sekä graafista taidetta. Hän on käsitellyt tuotantonsa keskeisintä teemaa, nykymiehen identiteettiä, koko uransa ajan poikkitaiteellisesti, pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti. Nykytaiteen kentällä Puha tunnetaan parhaiten erilaisia kuvamanipulaatioita, graafisia elementtejä ja performanssia sisältävistä monitaidekokonaisuuksista. Viime vuosina hän on siirtynyt yhä enemmän liikkuvan kuvan ja esitystaiteen pariin. Puhan teoksia on useissa merkittävissä julkisissa kokoelmissa Suomessa, kuten Kansallisgallerian, Nykytaiteen museo Kiasman, Suomen valokuvataiteen museon, Helsingin taidemuseo HAMin ja EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelmissa sekä museokokoelmissa Tanskassa ja Japanissa. Vuonna 2014 Puhalle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto ja vuonna 2019 Nurmijärven kunnan Konstiniekka-kulttuuripalkinto.
 
Puha kuvaa työskentelynsä teemoja näin:
Taiteellisessa työssäni tutkin ja tarkastelen länsimaisen nykyihmisen elämää - erityisesti kehonkuvaa, identiteettiä, sukupuolirooleja ja kuluttamista. Nopeasti lisääntyvät mahdollisuudet muokata olemustamme, elämäämme ja sen yksityiskohtia luovat ristiriitoja olemassaolonsa tarkoitusta etsivälle. Toivon omien kokemusteni kautta syntyneiden teoksieni esittäytyvän universaaleina heijastumina ajasta ja maailmasta, jossa elämme.
 
Taiteilijan työskentelyä ja näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto sekä Taike. Lyhytelokuvia ovat tukeneet edellisten lisäksi myös AVEK.

Lisätietoja: www.teropuha.com

Avoinna: ti-pe 9–21, la-su 10–18